Göteborgs universitet satsar 40 miljoner på nytt Havsmiljöinstitut

Nyhet: 2007-04-11

I december 2006 föreslog Havsmiljöutredningen att ett nationellt havsmiljöinstitut bildas och placeras i Göteborg. För att kunna stödja denna utveckling satsar nu Göteborgs universitet på att stärka sin position som ledande inom marin utbildning och forskning i Sverige.

Havet spelar en väsentlig roll in den pågående klimatförändringen genom en ständig växelverkan av värme och koldioxid mellan atmosfären och havet. Resultaten syns bland annat i form av övergödning och algblomning i Östersjön.  Havet är dessutom en viktig resurs för det svenska samhället genom fisket, sjöfarten, turistnäringen och båtlivet. Dess strategiska betydelse understryks av EUs initiativ att utveckla en maritim strategi för regionen.

- Göteborgs universitets marina forskning har en bred geografisk täckning både nationellt och internationellt, och bedrivs nationellt i såväl Västerhavet som Östersjön. Forskningen om Östersjöns roll i regional klimatutveckling har bland annat stärkts genom Vetenskapsrådets beslut att placera sin Östersjöprofessur vid Göteborgs universitet, säger David Turner, dekanus för Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Göteborgs universitet vill nu vidareutveckla sin marina profil och sin ställning som ledande inom det marina området. Rektor Pam Fredman har nyligen avsatt strategiska medel till ett tvärvetenskapligt program för att stödja utvecklingen mot det nationella havsmiljöinstitut som föreslagits av Havsmiljöutredningen (SOU 2006:112). Dessutom lanseras ett strategiskt program med nya satsningar inom det marina området som omfattar 40 miljoner kronor under en treårsperiod.

- Havsmiljöforskningen är ett profilområde för Göteborgs universitet. Flera av våra fakulteter är engagerade. Detta är verkligen ett tvärvetenskapligt program och av strategisk betydelse för den globala utvecklingen, säger rektor Pam Fredman.

Universitetet har i dag tillgång till flera fartyg och fältstationer som utgör nödvändiga verktyg för den marina forskningen och utbildningen: Tjärnö marinbiologiska laboratorium utanför Strömstad som ägs av universitetet och Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil som i dag ägs av Kungl. Vetenskapsakademien, KVA. Dessa enheter ska nu samordnas i en ny, enhetlig organisation, som sjösätts i januari 2008. Göteborgs universitet och KVA arbetar intensivt för att skapa den nya organisationen, där ansvaret kommer att ligga på Göteborgs universitet med fortsatt ekonomiskt och vetenskapligt stöd från KVA.

- Kristinebergs marina forskningsstation grundades av KVA redan 1877 och har alltsedan dess haft en central roll i svensk och internationell marin forskning. I dag utgör stationen en modern resurs för biologisk och miljörelaterad marin forskning och undervisning. Genom att stationen nu integreras med övrig marin verksamhet på västkusten skapas utomordentligt goda förutsättningar för dess fortsatta utveckling, inom ramen för den samlade profilsatsning som Göteborgs universitet nu gör inom det marina området, säger Gunnar Öquist, KVA:s ständige sekreterare.

För mer information, kontakta:
David Turner, dekanus
Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Camilla Carlsson
Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Pontus Ekholm
Kungliga Vetenskapsakademien

Fax:

Här finns vi också

Pressrum

Hitta aktuell pressinformation från Naturvetenskapliga fakulteten