Universitetet behöver bli mer jämställt

Nyhet: 2012-02-28

En nyligen genomförd studie visar brister i jämställdheten på Naturvetenskapliga fakulteten. Resultatet visar bland annat att fler män än kvinnor stannar kvar inom universitetet efter disputationen, och att det rådande forskaridealet präglas av maskulina kvaliteter.

Bland fakultetens doktorander är nästan hälften kvinnor, men bland lektorer och professorer dominerar männen. Att det inte är mer jämställt kan bero på de normer och attityder som finns, visar studien Jämställda fakulteter?.
- Det positiva är att vi fått en undersökning som ger en vägledning om vad vi borde jobba med för att snabbare utvecklas mot en jämställd fakultet. Nu måste vi internt diskutera hur vi ska jobba vidare med frågan, säger dekanus David Turner, som är en av initiativtagarna till studien.

Fakta
Studien Jämställda fakulteter? består av en kvantitativ kartläggning av könsbalansen vid Utbildningsvetenskapliga och Naturvetenskapliga fakulteterna vid Göteborgs universitet genomförd av Charlotte Silander, samt en kvalitativ intervjustudie av jämställdhet och normer vid Naturvetenskapliga fakulteten genomförd av Anna Peixoto och Anna-Karin Wyndhamn.

Fax:

Här finns vi också

Pressrum

Hitta aktuell pressinformation från Naturvetenskapliga fakulteten