Nytt centrum för vattenbruk

Nyhet: 2011-01-27

Naturvetenskapliga fakulteten gör en strategisk satsning på forskning om vattenbruk. Vattenbrukscentrum Väst ska samordna och synliggöra forskningen inom området i västra Sverige.

Vattenbruket är den del av livsmedelssektorn som vuxit snabbast de senaste åren. Snart är varannan matfisk odlad. Göteborgs universitet har sedan tidigare stark forskning inom vattenbruk. Nu inrättar Naturvetenskapliga fakulteten en centrumbildning som, förutom att samordna och synliggöra forskning, också är tänkt att verka för ett hållbart och miljövänligt vattenbruk.

– Bland det första vi skall göra är att ta fram en hemsida för att synliggöra de många olika forskningsprojekt och idéer som vi har på fakulteten inom vattenbruksrelaterad grundforskning och även mer direkt forskning kring utveckling av vattenbruket i Sverige. Vi är flera grupper som jobbat i många år med dessa frågor men jämfört med exempelvis vattenbruksinstitutionen vid SLU har vi varit lite ”osynliga”, eftersom vi hittills inte har haft någon enad front som visar våra samlade kompetenser, säger professor Kristina Sundell, Zoologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Genom bildandet av detta centrum etableras också en aktiv partner till allmänheten, myndigheter, det regionala näringslivet och andra lärosäten.

I ett första skede kommer Vattenbrukscentrum Väst samordna och skapa informationskanaler för relaterad forskning inom Naturvetenskapliga fakulteten.

– Andra saker med hög prioritet är en samlad ansökan till Formas nu i vår och att fortsätta vår dialog med jordbruksdepartementet, numera landsbygdsdepartementet, om ett inrättande av ett nationellt kompetenscentrum för vattenbruk, säger Kristina Sundell, som också vill lyfta fram ”Vattenbrukets framtida möjligheter”, en dag fullspäckad av intressanta talare och diskussioner som gästas av såväl den Svenska landsbygdsministern Eskil Erlandsson som Norges fiskeri- och kustminister Lisbeth Berg Hansen.

Seminariet går av stapeln i Wallenbergssalen tisdagen den 15 februari.

Läs mer om seminariet här

Kristina Sundell, Zoologiska institutionen vid Göteborgs universitet

Bild 1: Hälleflundreyngel, isländsk fiskodling
Bild 2: Kristina Sundell

Fax:

Filmklipp

Vi har en kanal på YouTube där vi samlar filmklipp från vår forskning och utbildning.

Följ oss på Twitter

Pressrum

Hitta aktuell pressinformation från Naturvetenskapliga fakulteten