Marie Rådbo och Henrik Nilsson fick pris

Nyhet: 2012-01-25

Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg delade den 24 januari ut vetenskaps- och lärarpriser vid en högtidssammankomst på Börsen. Bland pristagarna fanns forskaren Henrik Nilsson och astronomen och vicedekanen Marie Rådbo.

Albert Wallins vetenskapspris gällande alla vetenskapsområden gick till Henrik Nilsson, Institutionen för biologi och miljövetenskap. Henrik Nilsson får priset för ”sitt metodkritiska och nyskapande arbete i ett skede då den klassiska biologiska systematiken övergår i fylogenomik baserad på gensekvensiering och bioinformatik.” Han har bland annat utvecklat programvaror för identifiering av genom och metagenom.

Kungl. Samhällets lärarpris till lärare som väckt elevers intresse för vetenskap gick till Marie Rådbo, Institutionen för fysik. Marie Rådbo får priset med motiveringen att hon är ”nyckelpersonen bakom nya satsningar hos Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och för att ha väckt grundskole- och gymnasieelevers intresse för högre studier och forskning.” Marie Rådbo har också sedan lång tid populariserat astronomi och naturvetenskap och har en unik position som undervisare för elever på alla stadier.

Fax:

Här finns vi också

Pressrum

Hitta aktuell pressinformation från Naturvetenskapliga fakulteten