Miljonsatsning utvecklar nordisk ostronodling

Nyhet: 2009-05-14

Göteborgs universitet ska genom innovationscentrumet Mare Novum utveckla den nordiska ostronodlingen. Med stöd från EU satsas tio miljoner kronor för att bland annat utveckla nya odlingstekniker.

Göteborgs universitet bör få en nyckelroll i utvecklandet av framtidens vattenbruk. Det framgick när Jordbruksdepartementet i mars presenterade sin utredning Det växande vattenbrukslandet. Nu utvecklar universitetet sin satsning på vattenbruk genom ett nytt projekt, som tillsammans med norska och danska intressenter ska utveckla den nordiska ostronodlingen.

Stor potential

Projektet kallas Nord-Ostron och drivs med stöd från EU:s strukturprogram Interreg. Göran Johansson, ordförande i Interregs styrkommitté för Katteatt/Skagerrak, ser en stor framtida potential i ostronförädling:
-Marina frågor har blivit allt viktigare i vår region. Vi tror starkt att det här projektet kan bryta ny mark när det gäller marin näringsutveckling, säger han.

20 miljoner på tre år

Syftet med Nord-Ostron är att hitta nya modeller och verktyg som kan utveckla ostronodlingen. Det handlar bland annat om att förbättra tekniken för landbaserade kläckerier och ta fram system för vidareodlingen i havet. Totalt satsar EU drygt tio miljoner kronor i projektet, vars totala budget uppgår till drygt 20 miljoner kronor för de kommande tre åren.

Nordisk samverkan

Satsningen samordnas av Mare Novum, centrum för marin innovations- och näringslivsutveckling vid Göteborgs universitet. Övriga samarbetspartners är Universitetet för miljö- och biovetenskap i Östfold, Norge samt Västra Götalandsregionen, Dansk Skaldyrcenter, Center for Forskning og Forvaltning av skaldyr, Mare Life, Oslo Teknopol och Ostrea Sverige AB. Ansvarig forskare i projektet är Susanne Lindegarth vid Institutionen för marin ekologi, Göteborgs universitet.

Susanne Lindegarth, Institutionen för marin ekologi/Mare Novum, Göteborgs universitet

susanne.lindegarth@marecol.gu.se

Fax:

Här finns vi också

Pressrum

Hitta aktuell pressinformation från Naturvetenskapliga fakulteten